Het ontstaan van Sterrenpootjes

Sterrenpootjes : waar begrip begint na verlies van een huisdier.

Het verlies van een huisdier is een ingrijpende gebeurtenis, die vaak met onbegrip vanuit de maatschappij gepaard gaat. "Het is toch maar een hond?" en "Je hebt er toch nog één?" zijn uitspraken die de pijn alleen maar vergroten. Sterrenpootjes is ontstaan vanuit een diep persoonlijk verdriet en de absolute noodzaak om erkenning en gespecialiseerde ondersteuning te bieden aan iedereen die rouwt om het verlies van zijn of haar geliefde huisdier.

Het Plotse Afscheid van Nanuk, 

Ons verhaal begint met Nanuk, een prachtige Samojeed en de hond van mijn dochter Silke. Nanuk bracht na mijn scheiding licht en vreugde in huis en werd een onmisbaar onderdeel van ons gezin. Ze was Silkes eerste eigen puppy, een verantwoordelijkheid die mijn dochter van jongs af aan met liefde en toewijding op zich nam. Later verwelkomden we Nytro, eveneens een Samojeed, die ons gezin kwam versterken.

In 2021 verhuisden Nanuk en Nytro met Silke mee. In mei 2023 ontwikkelde Nanuk plotseling ernstige complicaties na haar loopsheid. Er werd een vergevorderde baarmoederontsteking vastgesteld en Nanuk moest met spoed geopereerd worden. De dierenarts was duidelijk: de situatie was kritiek.

De eerste dagen na de operatie verliepen hoopvol, Nanuk leek goed te revalideren. Maar toen, op dinsdag 11 juli 2023, sloeg het noodlot toe. Een telefoontje van Silke, doordrenkt van pure wanhoop en verdriet, bracht het verschrikkelijke nieuws: "Nanuk is dood, ze is er niet meer." Nanuk, voluit Never give up hope from smiling Lotus, alias Diva, was plotseling en zonder afscheid te nemen over de regenboogbrug gegaan. De schok was immens.

De Onzichtbare Rouw

De eerste week na Nanuk's overlijden was een hel. Thuisblijven na het verlies van je hond is helaas nog steeds maatschappelijk niet aanvaard.

 Silke probeerde haar werk op te pakken, maar de beelden van Nanuk's overlijden bleven haar achtervolgen. Onbegrip van haar werkgever met opmerkingen als "Het is toch maar een hond" en "Je hebt toch nog een hond" deden verschrikkelijk veel pijn en zorgden voor een dieper en langduriger rouwproces.

Weken werden maanden, en Silke veranderde. Ze werd overmand door verdriet en gemis. De psycholoog die ze raadpleegde, bood weliswaar hulp, maar bleek niet gespecialiseerd in rouw na verlies van een huisdier. Zelf reageerde ik aanvankelijk ook vanuit onwetendheid, aandringend om Nanuk's spullen op te ruimen. Achteraf begreep ik dat dit onvermogen om los te laten een volkomen normaal onderdeel is van het rouwproces.

De Geboorte van Sterrenpootjes

Rouwen vraagt tijd en begrip. In januari 2024 zag ik een advertentie van "Rouw en Verlies Vlaanderen" (www.rouwenverliesvlaanderen.com) voor een opleiding tot rouwcoach voor mensen met een overleden huisdier. Ik wist direct: dit is mijn roeping. Ik wilde iets betekenen voor mensen die hetzelfde verdriet doormaken, om het taboe rond dierenrouw te doorbreken.

De opleiding was een openbaring. Ik leerde dat veel wat wij als 'abnormaal' beschouwen, juist volkomen normaal is in een rouwproces: de bench laten staan, de eetbak onaangeroerd laten, je huisdier nog horen, zien, ruiken...

Na mijn opleiding besloot ik een Facebookpagina te starten, en de naam kwam van mijn zoon: "Sterrenpootjes" Het logo, ontworpen door mijn echtgenoot, symboliseert alles wat ik met Sterrenpootjes wil overbrengen:

 oneindige liefde (infinity-symbool), een pootje en een hartje.

Sterrenpootjes is er om je te begeleiden door dit moeilijke proces, met begrip, erkenning en de juiste tools om jouw unieke rouwverhaal te doorlopen. 

Je staat er niet alleen voor